Мультиварка – універсальний кухонний прилад, який поєднує в собі функції скороварки, пароварки, кашеварки і хлібопічки.
Таким чином, з її допомогою можна варити на пару, гасити, смажити, випікати.
Їжа, приготована в мультиварці, зберігає поживні речовини та вітаміни. Це забезпечує технологія готування на пару (як в пароварці). Страва готується без додавання олії і води – у власному соку, тому виключається можливість появи канцерогенів. Така їжа підходить і для дієтичного, і для дитячого меню, і для здорового харчування всієї родини.
У звичайних пароварці пара проходить крізь отвори в кошиках і забирає з собою частину вологи і аромат продуктів. В мультиварці це технічно неможливо, так як на протязі всього процесу приготування кришка герметично прилягає до корпусу. Всі соки і аромати залишаються всередині.
Мультиварка являє собою «електронну каструлю» зі знімною чашею всередині і щільно прикріплюється кришкою, яка герметично з'єднується з корпусом за допомогою клапана, що перешкоджає попаданню повітря.
Мультиварка має знімну ємність (чашу) з сучасним антипригарним покриттям, призначену безпосередньо для закладання продуктів.
В результаті цінні вітаміни і апетитний запах свіжого обіду залишаються в приготованому блюді.
Мультиварка має вбудований мікропроцесор, що керує циклом приготування в залежності від обраної програми. Керування ним здійснюється за допомогою сенсорного дисплея. Спеціальний паровий клапан і система герметичного закриття кришки створюють ідеальні умови для приготування їжі, не дозволяючи випаровуватися корисним речовинам. Герметичність клапана дає можливість залишати прилад включеним без нагляду.
Крім того, з мультиваркою ви назавжди забудете, що таке бризкаючий при закипанні жир, залишає неприємні сліди на кухонних предметів і поверхнях.
Інформація про час і температурі приготування відображається на електронному дисплеї.
Таке управління припускає чергування високого і низького тиску, в так званому режимі, що щадить.
Клапан не дозволяє повітрю проникати всередину приладу. Таким чином, процесор контролює і створює оптимальну температуру і тиск. Виключається можливість виникнення надлишкової температури. Завдяки цій властивості їжа не втрачає корисних і смакових якостей.
Наприклад, звичайна каструля з кришкою вільно пропускає повітря, а отже, відбувається процес окислення. Їжа неминуче втрачає корисні властивості і стає менш поживним.
Герметичність пристрою не дозволяє рідині кипіти, а отже, продукти не піддаються механічному впливу киплячої води і тим самим зберігають форму. На практиці це добре помітно, коли картопля і м'ясо приходять в готовність одночасно.
Мультиварки мають досить просте управління, чіткий монохромний екран і дві групи програм: повністю автоматичні і програми ручного налаштування.
Повністю автоматичні програми діють в одне натискання – покладіть інгредієнти, натисніть кнопку – решту управління мультиварка бере на себе.
Програми ручної настройки дозволяють самостійно налаштувати режим приготування страв в залежності від бажань користувача.
Багато моделей володіють функцією відкладеного старту, яка дозволяє запускати процес приготування їжі до потрібного часу, з відстрочкою до 24 год. Страва буде готове до сніданку або приходу гостей.
Про закінчення приготування страви в мультиварці сповіщає звуковий сигнал, і мультиварка автоматично переходить в режим підігріву їжі, який може тривати до 12 і більше годин.
Мультиварка може все, що потрібно на кухні, – варити, смажити, пекти, запікати, тушкувати і готувати на пару.
Вибір рецептів нічим не обмежений. В мультиварці можна готувати як звичні й улюблені страви, так і здійснювати різні кулінарні експерименти.
Кожна програма, як вже згадувалося, контролюється вбудованим мікропроцесором і дозволяє добитися ідеальних результатів у приготуванні їжі.
Існує безліч рецептів страв для мультиварки, приготування яких не доставить вам ніяких турбот, все робиться просто і швидко.
Однак для досягнення оптимального смаку страв варто дотримуватися певних правил.
• Мультиварці потрібен деякий час, щоб досягти температури, при якій багато бактерії гинуть, тому бажано зберігати всі підготовлені до використання продукти в холодильнику, і краще окремо. Охолодження перешкоджає утворенню бактерій, ваше блюдо вийде корисним і не втратить своїх природних вітамінів.
• Заповнювати мультиварку бажано від 0,5 до 0,7 обсягу. Першими кладіть на дно і по стінках каструлі овочі. Потім покладіть м'ясо і залийте вміст рідиною – бульйоном, водою або потрібним вам соусом. Також не рекомендується часто відкривати кришку (якщо не потрібно за рецептом). Відкривайте кришку, тільки щоб перешкодити їжу або перевірити її готовність.
• Перед приготуванням краще видалити шкіру з птиці і зрізати жир з м'яса. Обсмажування м'яса перед закладкою зменшує жирність, надає натуральний аромат і покращує зовнішній вигляд страви.
• Коренеплоди – картоплю, моркву, ріпу, цибулю – краще нарізати невеликими шматочками і класти на дно каструлі під м'ясо для більш швидкого приготування.
• Під час приготування колір деяких продуктів може губитися. Закладайте в чашу мультиварки яскраво забарвлені інгредієнти (зелень, помідори, стручки перцю та ін) в кінці приготування.
І на завершення хочеться ще раз відзначити, що ви зумієте приготувати в мультиварці практично будь-які страви. Як безпосередньо ті, які призначені конкретно для певної моделі, так і страви для будь-яких моделей мультиварок, які дають можливість імпровізувати з різними інгредієнтами, їх поєднанням і здійснювати ваші власні кулінарні фантазії.
• Чи немає яких-небудь сторонніх матеріалів на поверхні приладу. Підготовлена для нього зручна робоча поверхня.
• Чи Не перевищує кількість інгредієнтів позначку «МАХ».
• Чи знаходиться індикатор наявності тиску в правильному (нижньому) положенні.
• Герметично чи силіконове кільце-ущільнювач прилягає до кришки і корпусу мультиварки.
• Лунають чи клацання під час приготування. Це нормальний звук перемикання реле в процесі приготування. Однак попадання води між нагрівальною пластиною і ємністю для приготування може викликати появу неприємних звуків. Перед приготуванням ретельно насухо витріть внутрішню поверхню приладу і зовнішню поверхню ємності для приготування.
• Правильно розташований прилад. Над приладом має бути не менше 1,5 м вільного простору для безперешкодного виходу пари.
• Чи знаходиться індикатор тиску у верхньому положенні. Якщо так, то кришку відкривати не можна.
• Не лежить рушник або який-небудь інший предмет на кришці. Обов'язково звільніть кришку для нормального виходу пари.
Що потрібно знати, перш ніж почати готувати?• При приготуванні використовуйте аксесуари, що додаються в комплекті до мультиварці.
• Міри об'єму продуктів, що використовуються в рецептах: 1 ст. л. = 15 мл, 1 ч. л. = 5 мл (1 склянка = 200 мл
• Дотримуйтесь точні пропорції.
• В рецептах вказано час приготування продуктів в мультиварці. Час, витрачений на первинну підготовку та обробку продуктів, не враховується.
• При приготуванні звіряйте свої дії і час на дисплеї з рекомендаціями по приготуванню.
• При виборі програми встановлюється загальний час приготування (як з відкритою, так і закритою кришкою).
• В рецептах додатково зазначено час, який необхідно для приготування страви під кришкою і з тиском.
Іноді приготування без кришки з якихось причин може зайняти більше або менше часу, ніж це зазначено в рецепті. В такому разі на приготування з кришкою часу може виявитися недостатньо або занадто багато. Якщо різниця склала не більше чотирьох хвилин, можна не брати її в розрахунок і продовжувати приготування. Якщо розбіжність більш суттєве, треба перервати програму клавішею СТОП і запустити її знову, встановивши потрібне за рецептом час.
• Під час роботи не виймайте ємність для приготування, щоб перекласти продукти, – все, що вам знадобиться, перекладаєте ложкою або лопаткою.
Як захистити кришку від жиру при обжарке?Якщо ви плануєте щось обсмажувати в мультиварці, то перед закриттям кришки накрийте каструлю листом пергаменту для випічки, або тонким шаром харчової алюмінієвої фольги, або шматочком целофанового рукави для випічки.
У листі, яким ви накриєте каструлю, попередньо зробіть отвір під розмір клапана і покладіть його так, щоб отвір виявилося в області клапана мультиварки. Потім акуратно закрийте кришку і обсмажте продукти.
Після процесу приготування лист викидається, однак, якщо він майже не забруднений, його можна використовувати ще раз. Кришка при цьому залишається практично чистою, і вам доведеться всього лише очистити невелику ділянку біля клапана і сам клапан.
Кришка в мультиварці не знімається – як же її відмити?У догляді за мультиварка немає нічого складного. Потрібно просто налити в чашу воду, увімкнути на кілька хвилин режим ВАРІННЯ НА ПАРУ, дати трохи постояти, а потім протерти кришку ганчірочкою.
Якщо ви готували продукти, які залишили різкий запах, наприклад рибу, то для позбавлення від неприємного запаху потрібно додати у воду кілька крапель лимонного соку або скибочку лимона.
Як правильно мити чашу з антипригарним тефлоновим покриттям?Чаша мультиварки з антипригарним тефлоновим або керамічним покриттям псується від різких перепадів температури. Тому, якщо потрібно помити її відразу після приготування їжі, ні в якому разі не наливайте в неї холодну воду, краще залишити його порожнім на деякий час і дати охолонути.
Якщо до дна чаші пристали залишки їжі, ніколи і нічим їх не оттирайте, а просто залийте теплою водою, і через двадцять хвилин усе легко відійде.
Як акуратно вийняти випічку з мультиварки?Щоб випічка не розвалювалася, залиште її в чаші на кілька хвилин, щоб вона трохи охолола. Далі вставте в чашу знімний контейнер-пароварку, переверніть, зніміть чашу, покладіть зверху на випічку тарілку і знову переверніть. Випічка на тарілці буде лежати так само, як в мультиварці. Можна зробити по-іншому: на дно мультиварки перед початком випічки покладіть хрест-навхрест дві смужки паперу для запікання, після випічки потрібно потягнути за краї і дістати випічку.
Випічка в чаші з нержавіючої сталі пригорає. Що робити?Щоб випічка не пригоріла, постеліть на дно змащену маслом папір для випічки або силіконовий килимок. Також змастіть маслом внутрішню сторону чаші внизу по колу на висоту випічки.
Каша в мультиварці тікає. Що робити?Щоб уникнути цієї проблеми, скористайтесь одним із наведених нижче рекомендацій.
• Змастіть вершковим маслом внутрішню сторону чаші мультиварки по колу на кілька сантиметрів нижче краю і покладіть поверх інгредієнтів шматочок вершкового масла.
• Для приготування каш рекомендується використовувати молоко жирністю не більше 2,5 %.
• Суворо дотримуйтеся зазначені норми вкладення інгредієнтів, що входять до складу каш. Їх можна пропорційно зменшувати або збільшувати до розумних меж.
• Встановіть на чашу кошик для приготування на пару.
• Розбавте молоко водою в пропорції 3:1.
• Перед приготуванням каші ретельно промити крупу.
Можна стерилізувати консерви в мультиварці?В принципі можна. Наприклад, в режимі ВАРІННЯ НА ПАРУ. Але оскільки місця в чашу мультиварки мало, стерилізація виходить не дуже економічною.
В мультиварку потрапила вода. Що робити?Якщо в мультиварку, включену в розетку, потрапила вода, то потрібно негайно знеструмити її, не торкаючись ні до мультиварці, ні до мокрого столу (або ділянки мокрого столу), на якому вона стоїть.
Можна повністю знеструмити кухню, а потім вимкнути прилад. Далі мультиварку необхідно просушити. Бажано це зробити відразу, щоб уникнути пошкодження деталей і електроніки мультиварки.
Для цього необхідно перевернути прилад догори дном і потрясти, щоб вода, по можливості, витекла. Потім необхідно поставити каструлю в сухе тепле місце, наприклад, на сонце (влітку) або до батареї опалення (взимку).
Можна поставити каструлю на побутовий обігрівач і включити його.
Є й інший спосіб.
Можна просушити мультиварку за допомогою фена для укладання волосся, прогріваючи їм внутрішню поверхню приладу. Під час сушіння мультиварку потрібно час від часу трясти для розтікання невисохлою води.
Як приготувати розсипчастий рис?Для приготування розсипчастого рису вам знадобиться рис (бажано нешліфований, в ідеалі – басматі) і вода. Настійно рекомендується вимірювати рис об'ємом, а не вагою. Рідини повинно бути в два рази більше за обсягом, ніж рису, тобто пропорція 1:2 повинна бути строго витримана.
Рис потрібно промивати проточною водою до тих пір, поки вода не буде прозорою (зерна повинні залишитися цілими). Промитий рис викласти в чашу мультиварки, залити водою, додати сіль, спеції, розрівняти. Закрити кришку і ввімкнути мультиварку.
По закінченні приготування відкрити кришку і добре перемішати.
При бажанні під час закладання продуктів можна додати вершкове масло, тоді рис вийде більш соковитим.
Як посмажити картоплю з хрусткою скоринкою?Найкраще смажити таку картоплю в режимі ВИПІЧКА при відкритій кришці з додаванням рослинної олії. Помішувати кожні 5 хвилин.
Примітка: картопля нового врожаю краще не використовувати.
В мультиварці немає функції СМАЖЕННЯ. Чим її замінити?Якщо функція СМАЖЕННЯ у мультиварках деяких моделей відсутня, то можна спробувати смажити потрібні продукти в режимі ГРЕЧКА.
Таким способом часто користуються власники мультиварки POLARIS PMC-0508D.
Що таке 3D-нагрів?У мультиварках можуть використовуватися три варіанти розташування нагрівальних елементів.
Варіант 1
Використовується один нагрівач, розташований на дні пристрою.
Варіант 2
Нагрівач на дні плюс нагрівач, розташований на бічній поверхні приблизно на три чверті висоти від дна.
Варіант 3
Нагрівач на дні плюс нагрівач, розташований на бічній поверхні, плюс нагрівач в кришці.
3D-нагрів – це такий спосіб, коли в приладі знаходяться 3 нагрівальних елемента (хоча їх може бути і більше) і всі вони одночасно задіяні (тобто нагрів йде рівномірно з усіх боків: знизу, збоку, зверху).
Що таке індукційний нагрів?Індукційний нагрів – найдосконаліший на сьогодні спосіб безконтактної передачі енергії. Він дозволяє розігріти всю чашу мультиварки миттєво і рівномірно по всій поверхні (нагріваються і дно, і борти), не витрачаючи часу на розігрів тенів (трубчастих електронагрівачів).
Час приготування скорочується приблизно на 30 %, відповідно падає і витрата електроенергії. Даний спосіб нагріву абсолютно безпечний для людини і зводить можливість займання приладу до нуля.
Який тип управління буває у мультіварок?Вибір режиму роботи мультиварок здійснюється з допомогою систем управління. Вони можуть мати різну конструкцію.
• Механічне управління здійснюється за допомогою механічних перемикачів, поворотних або кнопкових. Воно вважається більш надійним, швидким і дешевим.
• Електронне управління здійснюється за допомогою механічних кнопок. Пристрій найчастіше обладнано дисплеєм. Це може бути ЖК-екран (з підсвічуванням або без) або світлодіодні індикатори.
• Сенсорне управління аналогічно електронного, однак замість механічних кнопок використовуються сенсорні кнопки.
У нашому інтернет-магазині http://posudniydom.com.ua запропонований хороший вибір різноманітних мультиварок за доступними цінами.Кількість функцій,якість і легкість у приготуванні-це те,що не залишить байдужою жодну хазяйку!